Бихте ли станали приемен родител?

Всичко за вашето семейство и дом.

Модератори: veni, Млада Мама, jovelina, vilijov

Re: Бихте ли станали приемен родител?

Мнениеот seahorse на 09 Дек 2011, 14:42

Според мен това така да се каже "пробно осиновяване" е много мъчително за децата, защото това не е осиновяване, а само временно приютяване или не знам точно как да го нарека. За мен би било страшно мъчително ако се привържа към детето, след това да трябва да го върна. Би ми било мъчно да го върна като се сетя как ги гледат и какво го очаква и т.н. От друга страна детето също ще страда като го върнем, ще си каже, те не ме искат, не ме обичат, и това ще му причини още повече травма... Изобщо цялата тая измишльотина ми се вижда малко недоизмислена. какво значи приемен родител? Или искаш и осиновяваш или не искаш... Според мен не трябва да има средно положение като това приемен родител. Това още повече удължава агонията на децата и им дава напразни надежди. Това е моето мнение
Аватар
seahorse
Познат

Re: Re: Бихте ли станали приемен родител?

Аз и Бебе

Мнениеот Amazonka на 23 Яну 2012, 17:14

seahorse, имаш право за риска от даване на напразна надежда на детето и евентуалното появяване на биологичен родител, който иска да си го вземе обратно или пък желанието на приемното семейство да го върне обратно. Но от друга страна "приемният родител" е така да се каже заобиколната версия на осиновяването, защото позволява по-лесното и бързо приютяване на дете, прескачайки тромавите процедури по осиновяване, които у нас траят с години. Нека погледнем и от друг ъгъл, има бездетни семейства, които мечтаят да си осиновят дете, а бавните процедури и бюрокращина у нас не им позволяват и те чакат с години. Опцията приемен родител до колкото знам става по-бързо като процедура и по този начин се дава шанс на семействата, които нямат собствени биологични деца. Друг е въпросът, че биологичните родители винаги могат да си поискат обратно детето, но в 90% от случаите хората, които оставят децата си са роми с много деца или млади жени и момичета, които са забременяли по грешка или изнасилени, с две думи хора, които нямат средства, та в крайна сметка шанса да си поискат децата обратно е минимален. Но така или иначе няма нищо сигурно на този свят. Понякога трябва да рискуваме, за да бъдем щастливи. Гледах по новините, че тази година Държавна агенция за закрила на детето, Мин. на труда и социалната политика и Мтел правят мащабна кампания по финансиране на семейства, които желаят да станат приемни родители. Ще се дават по 100 лв. на семейство при желание да гледа здраво дете и по 200 лв. за дете с увреждания. http://www.ngobg.info/bg/messages/4026- ... D0%B5.html
пиперлива македонка
Аватар
Amazonka
Познат

Мнениеот seahorse на 02 Фев 2012, 12:37

Amazonke, погледнато от този ъгъл, че приемният родител е по-бързата процедура и така да се каже малкото сестриче на осиновяването, съм съгласна. Наистина има много семейства, които чакат с години да осиновят дете и не знам защо законите в бг са такива, че се чака толкова много и се прави едва ли не всичко възможно да се възпрепятстват тези хора, вместо да ги стимулират и да направят процедурата по-лесна и бърза. Като се замислих от гледна точка на бездетните семейства приемното родителство е една приемлива алтернатива на осиновяването, стига да не се появи биологичния родител или семейството да реши да върне детето. Не бях чула за тази кампания на Министерство на труда и социалната политика, Държавната агенция за закрила на детето и Мтел. Благородна инициатива! Дано мотивира повече семейства да станат приемни родители. Аз бих станала ако мъжът ми е съгласен. За колко време приемният родител има право да гледа детето? Може ли да го осинови ако реши тн?
Аватар
seahorse
Познат

Предишна

Назад към Дом и семейство