от tsv на 24 Фев 2009, 15:47
Навремето в една книжка бях срещнала фразата, че идеалната разлика между децата е разликата, която е между вашите деца. На мен много ми хареса.
А и всяка разлика има своите предимства и недостатъци. Ако разликата е малка, то децата си играят заедно, но пък и се карат за едни и същи "боклуци". Трудно е за родителите, все едно гледат две бебета, но и в допълнение е и ревността на по-голямото. В крайна сметка доскоро цялата "територия" и любов на родителите е била само за него, а сега изведнъж трябва да отстъпи от позициите си без да разбира защо /в крайна сметка няма как да му се обяснят бъдещите ползи от кръвната връзка/ Да не говорим, че във възрастта между 1 и 2 г детето ревнува и родителите един от друг, та картинката е пълна.
Разлика от 5 г, предимства - голямото е по-самостоятелно /не гледаш 2 бебета/, може да му се обясни спокойно, да бъде подготвено за появата на новия член на семейството и дори с удоволствие да го забавлява с пеене, танци и други маймунджълъци. Игра заедно общо взето няма, освен ако по-голямото не реши да позабавлява по-малкото. Няма караници за едни и същи играчки, но има писъци от сорта - тя/той ми надраска тетрадката/учебника/книжката. За недостатъци - не знам /още не съм ги открила/.
По-голяма разлика 10 г и нагоре - малкото все едно има трима родители /цитат дословно от 6 годишен юнак - за мен се грижат мама, тате и бате /батко му е на 16//
Още по-лесно е за родителите, но не и особено за голямото /въпреки че вероятно то ще оцени това което е научило когато има собствени деца/