от eilin на 31 Яну 2010, 11:26
Няма секцио без причина! Дори това да страхът на майката от нормално раждане - значи пак има причина!
Защо физиологичната причина да се приема като основателна, а психологическата - не! Нали именно психиката ни отличава от животните, че да я отричаме и омаловажаваме.
Аз родих секцио пожелание, защото в семейството ми при нормално раждане увредиха завинаги едно бебе. След дълги контракции без разкритие, бебето се заклещи и задуши. Спасиха му живота, но причинената церебрална парализа е засегнала нелечимо двигателните и ментални способности на детето.
Ако противничките на секциото прочетат малко повече литература по въпроса, ще разберат, че:
- при нормалното раждане процентът увредени деца е пъти по-висок;
- обратното - при секциото рискът за живота и здравето на майката е по-висок /инфекции на кръвта, загуба на повече кръв, последващи проблеми с червата/;
- фигурата на майки родили нормално се възстановява далеч по-бързо от тази на жена родила секцио, поради липсата на контракции след секцио освен белег остава и увиснал корем;
- секциото е пречка за скорошно забременяване, защото може да доведе да отваряне на шева на матката при нейното ново нарастване;
- след секциото идва главоболие от упойката, невъзможност да си гледаш дедето от първия ден сам, по-късно идва кърма.
И още, и още "минуси" на секциото в сравнение с нормалното раждане. Наред с болката, която след като отмине действието на упойката продължава поне 3-4 дни, а както каза една от защитничките на нормалното раждане, при последното тя бързо отшумява. Така че тези, които искат да раждат секцио носят доста повече несгоди с единствената цел да се намали риска за живота на плода.
А аргумента "за бабите" мисля да го подмина, защото звучи смешно и несериозно и бих го дискутирала само с жена, която гледа детето си, както нейната баба е гледала своето - без памперси, без козметика, без помпи, стерилизатори, адаптирани млека, без модни дрешки, без лекарства, ваксини и пр. И без интернет, по който да общува и получава информация за най-доброто на детето си. Защото щом се отказваш от някои от възможностите на съвременната медицина и ги наричаш "изгъзица", поеми си отговорността да се откажеш от всички съвременни достижения и си живей като в средновековието.