За и против секциото без причина

Всичко за раждането

Модератори: veni, Млада Мама, jovelina, vilijov

За и против секциото без причина

За секциото
14
22%
Против секциото
50
78%

Общо гласове : 64

Re: За и против секциото без причина

Мнениеот vilijov на 30 Яну 2010, 23:42

ТВЪРДО ПРОТИВ !!!
Щом не се налага!
Нека се напъне малко,какво толкова!
Изображение
Аватар
vilijov
Модератор

Re: Re: За и против секциото без причина

Аз и Бебе

Мнениеот eilin на 31 Яну 2010, 11:26

Няма секцио без причина! Дори това да страхът на майката от нормално раждане - значи пак има причина!
Защо физиологичната причина да се приема като основателна, а психологическата - не! Нали именно психиката ни отличава от животните, че да я отричаме и омаловажаваме.
Аз родих секцио пожелание, защото в семейството ми при нормално раждане увредиха завинаги едно бебе. След дълги контракции без разкритие, бебето се заклещи и задуши. Спасиха му живота, но причинената церебрална парализа е засегнала нелечимо двигателните и ментални способности на детето.
Ако противничките на секциото прочетат малко повече литература по въпроса, ще разберат, че:
- при нормалното раждане процентът увредени деца е пъти по-висок;
- обратното - при секциото рискът за живота и здравето на майката е по-висок /инфекции на кръвта, загуба на повече кръв, последващи проблеми с червата/;
- фигурата на майки родили нормално се възстановява далеч по-бързо от тази на жена родила секцио, поради липсата на контракции след секцио освен белег остава и увиснал корем;
- секциото е пречка за скорошно забременяване, защото може да доведе да отваряне на шева на матката при нейното ново нарастване;
- след секциото идва главоболие от упойката, невъзможност да си гледаш дедето от първия ден сам, по-късно идва кърма.
И още, и още "минуси" на секциото в сравнение с нормалното раждане. Наред с болката, която след като отмине действието на упойката продължава поне 3-4 дни, а както каза една от защитничките на нормалното раждане, при последното тя бързо отшумява. Така че тези, които искат да раждат секцио носят доста повече несгоди с единствената цел да се намали риска за живота на плода.
А аргумента "за бабите" мисля да го подмина, защото звучи смешно и несериозно и бих го дискутирала само с жена, която гледа детето си, както нейната баба е гледала своето - без памперси, без козметика, без помпи, стерилизатори, адаптирани млека, без модни дрешки, без лекарства, ваксини и пр. И без интернет, по който да общува и получава информация за най-доброто на детето си. Защото щом се отказваш от някои от възможностите на съвременната медицина и ги наричаш "изгъзица", поеми си отговорността да се откажеш от всички съвременни достижения и си живей като в средновековието.
Изображение
eilin
Новобранец

Мнениеот petial на 31 Яну 2010, 22:11

Еилин изцяло те подкрепям!!!!!!!!!!!
[url=http://www.azibebe.com]Изображение
Аватар
petial
Познат

Мнениеот firefly на 05 Фев 2010, 15:46

petq_d написа:Аз съм против - не бих се подложила ей така без причина на операция

И аз така
Изображение
Аватар
firefly
Новобранец

Мнениеот miss4 на 06 Фев 2010, 15:00

Аз съм против секциото,но когато се налага съм с две ръце "за".Всичко е много индивидуално.Благодаря от все сърце на д-р Киров,анестезиолога д-р Стоянов и акушерка Белнишка за изключителния професионализъм!!!
miss4
Новобранец

Мнениеот Emel88 на 08 Фев 2010, 13:51

za sekcioto,zashtoto az rodih normalno,no s epidoralna upokoi v holandiq i beshe koshmarno vastonovqvane macihse 48 4asa i se vastonovqvah 2 meseca mn trydno beshe pak i v holandiq vseedno 4e rodih sama v bolnicata zatova
[size=
Код: Избери целия код
[code][b][/b][/code]
150][/size]
Код: Избери целия код
Emel88
Новобранец

Мнениеот petq74 на 20 Фев 2010, 14:06

Аз съм ЗА секциото.Това е въпрос на ли4ен избор.Не желая някои да взема важните решения в живота ми вместо мен.А и хората са го измислили,ако нетрябваше и не е добре да се прави никой в света нямаше да го практикува.
Родила съм "нормално" близна4ета,които умряха след 20 минути.Родиха се седалищно.Няма да ви обяснявам,4е болката е сто пъти по-голяма,разкъсванията доста пове4е и накрая нищо...
Мерси,но предпо4итам секцио пред вси4ко това.Не живеем в каменната ера за да се подлагам още веднаж на този нормален за някой на4ин за мен дивашки на4ин на раждане.
Секциото е много по цивилизован на4ин да имаш дете,без стрес,без излишен риск пък ако ще и цената да е това да не можеш да си гледаш детето 3 дена .По ми се нрави идеята, отколкото да не го видиш пове4е
petq74
Новобранец

Мнениеот Млада Мама на 20 Фев 2010, 18:40

Против съм ! Не виждам ,ако няма причина ,защо трябва да е секцио!
И двата пъти родих нормално и не се съжалявам,особено като видях тези които
бяха секцио как се мъчеха ::(
Изображение
няма ме до неделя 10 .10
Аватар
Млада Мама
Admin

Мнениеот dani_86 на 21 Фев 2010, 16:04

Здравейте, аз съм в 8 г.с. и ми е първа бременност, но отговорът ми е против. Имам няколко приятелки които родиха секцио без да е било наложително и се разочароваха. Аз искам живот и здраве ако всичко е наред да родя нормално.
dani_86
Новобранец

Мнениеот eilin на 21 Фев 2010, 16:31

Дани, желая ти безпроблемна бременност, леко раждане и здраво, хубаво бебенце!
Имах една учителка по биология, която в 8-ми клас, когато се учи анатомия, за всеки урок даваше примери със свои роднини, едни болни от бъбреци, други с проблеми на черния дроб и така за всеки орган и система в човешкия организъм, майтапехме се, че явно няма роднини само при плоските червеи!
Искам да кажа, че може да намериш, както познати разочаровани от секциото , така и познати разочаровани от нормалното раждане. Няма две еднакви бременности, нито две еднакви раждания. Затова всяка жена трябва да има правото да реши как иска да ражда с оглед на своя организъм, на своята психика и мнението на лекаря, комуто се доверява.
И обществото трябва да й позволи СВОБОДНО да вземе това важно решение, без да й лепва клеймо, че е "глезла", ако реши да роди секцио, нито да й се налага да роди с операция, само защото на лекаря не му се иска "внезапно" да го повикат, а предпочита да планира практиката си.
И едното, и другото е насилие, против което трябва да сме!
Изображение
eilin
Новобранец

ПредишнаСледваща

Назад към Раждане